Kostnadseffektivitet
Lars Wiklund, pensionerad personaldirektör Ericsson
Det är människor som driver företag. Människor står för idéer, dynamik, utveckling och produktion. Människor/personal är som regel ett företags största investering.
När personal slutar fungera på grund av psykisk ohälsa, som utmattningssyndrom (utbrändhet) eller depression, innebär det avsevärda kostnader i form av effektivitetsförluster, produktionsbortfall, sjukpenning, ersättare etc. och för samhället stora kostnader i form av sjukersättning.
Psykisk ohälsa ökar stadigt och kostade det svenska arbetslivet 70 miljarder kronor per år i förlorade arbetsinsatser och utgifter för vård och omsorg (OECD 2013).
Utmattningssyndrom och depression leder i allmänhet till långa sjukskrivningstider, månader eller år. Vården är inte dimensionerad för detta.
Tillsammans med Thomas Sigfridsson, egen företagare och tidigare ordförande för Företagarna Sverige har jag gjort en uppskattning av kostnaderna för en anställd sjukskriven 6 månader. Konservativt beräknat:
Snittlön 30 000 plus 42% lönebikostnader 42 600
Kostnader
2 veckors sjuklön 21 000
Effektivitetsreduktion div. sjukskrivningar etc. i 2 månader 40 000
Vikarie träning, lägre effektivitet 75 000
Ev. träning och rehab vid återgång 50 000
Totalt 186 000
Ytterligare vid omplacering och nyrekrytering 100 000
12D + BDA är sannolikt den mest kostnadseffektiva, långsiktiga hjälpen för ett snabbare tillfrisknande som finns i dag
12D kostar 19 500 kronor per person. En grupp innehåller max 15 deltagare.
Fyra veckor, två dagar i veckan med professionell personal för coaching genom 12-stegsprogrammet, Mindfulness och fysisk träning. Möjlighet till livslång uppföljning i BDA utan kostnad för företaget.
Ett helhetskoncept med en låg kostnad för en bra investering.