Tolv steg ut ur depression och utmattningssyndrom

Pilotprojekt  17 oktober – 10 december 2014, Stockholm. Förmiddagar grupparbete 12- stegsprogrammet. Eftermiddagar BDA-möte, Mindfulness och fysisk träning.

Kortfattad utvärdering av 12 D / Eva Fogelberg, ADT, gruppledare, och reflektioner från grupparbete under fyra veckor måndag och onsdag kl. 9-12.

Gruppen bestod av tretton deltagare. Under de individuella intervjuerna visade flera stor rädsla att delta i grupp och inför andra berätta om sin oro, depression och ångest. Flera personer hade sovit dåligt och var nervösa inför starten, men samtliga hade bestämt sig för att förändra något i sin tillvaro för att få bättre balans i livet. Alla hade erhållit medicinsk diagnos;  depression, utmattning, ångest, handlingsförlamning eller social fobi och stod under läkarkontroll.                

Behandlingsprogrammet bygger på forskningsbaserade metoder som tolvstegsmodellen, kognitivt beteende (KBT), grupparbete och motiverande intervjuer. I behandlingen påbörjas ett personligt utvecklings- och förändringsarbete. För att uppnå och vidmakthålla en förändrad livsstil med god livskvalitet behöver deltagaren fortsätta detta arbete på egen hand, till exempel inom ramen för självhjälpsgrupper. Att ”lära om” är en krävande process som tar tid och engagemang och som är viktigt för tillfrisknande.

Målgruppsanpassad utbildning

Under första dagens information, föreläsning deltog anhöriga till deltagarna och tillsammans fick de utbildning i hur hårt utmattning/depression slår mot individen, men också mot anhöriga på samtliga områden i livet; socialt, känslomässigt, fysiskt, mentalt, beteendemässigt.  Anhöriga är oftast de första att upptäcka när en familjemedlem visar tecken på utbrändhet/depression. Av missriktad lojalitet skyddar de ofta denna person in i det längsta. Det gör de ofta genom att ta på sig ett ökat ansvar. Första dagens förmiddag avslutades med diskussions- och frågestund.

Varje gruppsittning innehöll föreläsningar;  Helhetshjulet,  Attityder,  Johari´s fönster, Förenklade tolv steg, Försvarsmekanismer, Andlighet,  Ältande, Självkänsla och handlingsplaner. 

Tilliten i gruppsamvaron växte snabbt med hjälp av det strukturerade programmet och deltagarna vågade öppna sig och berätta om sin sårbarhet, utsatthet på ett öppet, rakt och ärligt sätt. Tempot i programmet fick sänkas flera gånger då flera personer hade sovit dåligt p g a oro/sömnsvårigheter och svårt med koncentrationen och att minnas vad man läst och hört.  Deltagarna visade sorg, lidande och besvikelse över händelser i livet och delade med sig av sina erfarenheter, förhoppningar och styrka. Gruppen började varje sammankomst med genomgång av dagens schema och hur de upplevde sin tillvaro och sitt mående. Tilliten och gemenskapen växte fram.  Det framgick tydligt att det kändes bra och tillitsfullt för deltagarna att utbyta efarenheter och funderingar med andra i samma situation.

Flera deltagare beskrev hur de börjat med handlingsplaner och följt upp dem, ex.vis berättade en kvinna att hon varit på julfest på jobbet, darrig och nervös men riktig nöjd med god självkänsla att hon gjort det hon själv bestämt. Många gånger tidigare hade tanken inte följts upp av handling. Förvirrade tankar släppte och många av deltagarna uttryckte sig tydligare för sig själv och grupp

Allteftersom veckorna gick deltog samtliga mer öppet och aktivt. Alla deltog på raster med att koka kaffe, hjälpas åt och verkligen prata med varandra. Samspelet med lagom långa raster och tillitsfull gruppverksamhet  var givande för gruppsamhörigheten.

Måendet för deltagarna i gruppen varierade från gång till gång. Från att må väldigt dåligt, ha suicidala tankar och knappt kunnat  ta sig till gruppen till att ha god självkänsla och känna sig tillfreds. De flesta uttalade att det kändes att de var på rätt väg.

Under den sista veckans gruppsittningar var deltagarna insiktsfulla, kunde sätta ord på sina känslor på ett lätt sätt och vågade ”belasta” andra med sina problem.

Sammanfattningsvis kan sägas att detta pilotprojekt med 8 grupptillfällen under fyra veckor verkligen varit en ”eye opener” för flertalet och deras beteenden förändrades och agerandet blev fyllt av självinsikt och god självkänsla genom att känna extra tillhörighet.

/Uppsala 2015-01-07/Eva Fogelberg

 

NÅGRA UTTALANDEN FRÅN DELTAGARE

 

 

 

Om min dag inte var en ändlös landsväg och min natt en vild och krokig stig.           Om min morgon inte kändes så oändlig, ja då är ensamhet ett ord som inte finns.

Men tack vare gemenskapen och det program vi försöker följa, så är jag inte ensam längre. Nu känns det som jag sakta men säkert ska kunna bli den jag var igår.

Jim, deltagare i pilotprojektet 12D

 

                                                         

Emma, 37 år, Forskarstuderande. Diagnos: Stressreaktion. Utmattningssyndrom, inte kunnat arbeta på drygt 1, 1/2 år (varav drygt 1 år föräldraledig). Sjukskriven i 8 månader. 

”Programmet 12D blev en vändpunkt för mig som var utmattad då jag förstod att, och hur jag kunde arbeta med och för mig själv, till skillnad från att bara arbeta med de omständigheter som jag lever i. Ett krävande ochsjälvständigt jobb, småbarnsfamilj, flyttar, mycket förändringar etc. kommer alltid att innebära  utmaningar, vilka jag kan lära mig att acceptera eller förändra. 

Även om andra deltagare inte hade samma situation som jag så hade de liknande teman att arbeta med. Stödet av gruppen var en stor fördel i jämförelse med att arbeta individuellt. Nu mår jag mycket bättre och jag hoppas att detta ska spridas till andra och att jag också alltid har en BDA-grupp att gå till, hela livet.”

                                                          

Christer, 59 år. Panikångest, depression sedan barndomen. Omfattande terapi i många år. Har varit sjukskriven 2 år för depression och rygg/nackskada.

”Har arbetat hela livet. Ensamstående pappa, på senare år drabbad av trafikolycka med livslånga skador. 12D är ett mycket bra sätt att arbeta, med uppföljning i BDA så länge man vill . Vi fick lära oss nya sätt att tänka i tolvstegsprogrammet. Mindfullnes och fysisk träning ingick, en utmärkt kombination tycker jag . 

Gruppsamtal ger en styrka att komma vidare med sina problem. Jag  tror att detta är framtidens genombrott och fungerar mycket bra. Och det viktigaste, man är inte ensam utan får dela bördor med andra. Det ger en styrka att fortsätta mot ett friskare liv, tack till de personer som arbetat med oss. Min önskan är att fler får möjlighet att delta i 12D som ett komplement till vården.

                                                                  

Diana, 44 år, psykolog. Diagnos utmattningsdepression. Inte kunnat arbeta på 8 månader. Sjukskriven en och en halv månad.

"Som psykolog var jag lite skeptisk inför pilotprojektet "12D" men bestämde mig för att köpa konceptet då jag inte hade något att förlora. Jag var i botten trots medicinering. 12D följer 12- stegsprogrammet som används inom Anonyma Alkoholister och detta fick mig att komma till insikt att jag hade självmedicinerat med alkohol. Det ledde mig även till AA.

Jag är idag förundrad över effekten av programmet. Jag känner numera en tilltro. Jag kan hantera mitt liv. Jag ser alla möjligheter idag där det bara var svart och hopplöst tidigare. Att jag har en grupp att gå till har brutit min isolation som alltid förekommer i en depression. Det stödet har varit livsavgörande för mig. Min proffessionella och vetenskapliga skeptisism har fått ge vika. Idag känner jag mig hållbart stabil och önskar att alla som lider av depression ska ha möjligheten att få den hjälp jag fick."

Lisa, 44 år, diagnos depression.

"Jag har haft återkommande depressioner genom åren. Det har känts både jobbigt och pinsamt att inte må bra i knoppen. Den här gången har det varit annorlunda än tidigare. När jag hade varit sjukskriven i 4 månader fick jag höra talas om 12D. Jag blev genast intresserad eftersom jag inte tyckte att jag blivit bättre trots medicinering. Jag hade dessutom tidigare positiva erfarenheter av 12-stegsprogram. 

Mötet med andra människor som inte heller mådde bra har varit oslagbart. Redan efter första dagen kände jag mina nya vänner bättre än mina gamla kompisar. Vi kom varandra nära för att igenkänningsfaktorn var hög. Sammanhållningen i gruppen är fantastisk och alla är väldigt måna om varandra. Jag känner att jag har fått nya vänner för livet! Utan 12D och BDA hade jag suttit hemma i min ensamhet."

Lena, 63 år, socionom. Diagnos: utmattningsdepression för tredje gången. Sjukskriven sedan november 2014.

Jag såg en liten affisch om 12D på en stolpe och tog en bild med min mobil, men jag mådde så dåligt att jag inte orkade läsa förrän senare. Då tändes ett hopp hos mig, att det fanns någonstans att gå.

Jag upplever 12D som ett mycket bra koncept och har tillit till processen i kombinationen 12- stegsprogrammet, Mindfulness och fysisk träning. Det är en livlina med en röd tråd och jag slipper vara ensam. Det ger mig en känsla av trygghet att det finns en fortsättning i BDA, att det alltid finns en grupp jag kan gå till och arbeta vidare med mitt tillfrisknande.

Jag känner att jag blivit bättre och jag älskar mitt jobb, men orkar inte gå tillbaka än. Jag har börjat läsa böcker och se på filmer, vilket jag inte gjorde tidigare. Förut ställde jag bara upp på andra, men nu börjar jag tänka efter vad jag egentligen vill.

Jim, 62 år, diagnos depression

Jag har varit deprimerad och haft ångest sedan Midsommar 2014. Som genom ett litet mirakel såg min fru en liten notis i en tidning. Jag hade turen att få vara med i den första 12D gruppen ......

Det har varit och är en resa enbart i positiv riktning.

Sarah, hustru till Jim

"Att stå som anhörig till någon som fått diagnosen depression är inte lätt. Man känner sig maktlös och kan lätt bli negativt påverkad. Jag, som anhörig, är detta pilotprojekt 12D evigt tacksam och har bara positiva saker att säga om detta.

Kan ibland undra var vi i nuläget mentalt befunnit oss om inte möjligheten att få vara med i detta projekt dykt upp.

Från en evigt tacksam fru."

Mer info om resultat och program

 
 
 
 

             

Kvinna, 44 år, diagnos depression.  Sjukskriven. Tar antidepressiv medicin. Blir lätt speedad och det blir kaos. Får ångest. Panikångestattacker. Närvaro i 12D 84%. Går regelbundet på BDA- möten, 2 gånger i veckan. I siffror: MADRS från 28 till 2 och KEDS från 43 till 5. Redo att börja arbeta, men tänker byta jobb.

 

                                                                      

Kvinna, 44 år. Diagnos utmattningsdepression. Sjukskriven. Tar antidepressiv medicin. Gått i terapi i 10 år. Inte kunnat arbeta på 8 månader. Självmedicinerat med alkohol. Blivit beroende, men går nu regelbundet på AA- möten. Närvaro i 12D 100%. Går regelbundet på BDA- möten, 2 gånger i veckan. I siffror: MADRS från 23 till 5 och KEDS från 34 till 3. Redo att börja arbeta, men kommer att byta jobb. 

 

                                                                       

Kvinna, 37 år. Diagnos utmattningssyndrom. Sover dåligt. Forcerad, ofokuserad, kan inte läsa en text. Sjukskriven. Närvaro i 12D 100%. Går regelbundet på BDA- möten, 2 gånger i veckan. I siffror MADRS från 22 till 11 och KEDS från 30 till 12. Arbetar 25% tills vidare. 

 

                                                                   

Man, 61 år. Diagnos depression, panikångest. ADHD. Tar antidepressiv medicin. Sjukpension. Haft stroke och hjärt- och kärlsjukdom. Vill inte gå upp på dagarna. Tar frukost, vill inte äta. Närvaro i 12D 100%. Går regelbundet på BDA- möten, 2 gånger i veckan. I siffror: MADRS från 27 till 8 och KEDS från 24 till 11. 

 

                                                                   

Kvinna, 63 år. Diagnos depression/ utmattningssyndrom. Tar antidepressiv medicin. Orkar inte vara i sin kropp. Panikångest. Gått KBT 6 gånger. Sjukskriven 2000 till 2002. Återfall 2007 0ch 2011. Närvaro i 12D 100%. Går regelbundet på BDA- möten, 1 gång i veckan. I siffror: MADRS från 34 till 13 och KEDS från 36 till 17. 

 

                                                                          

Man, 59 år. Diagnos panikångestsyndrom/ depression. Tar antidepressiv medicin. Aktiv med fysisk träning.

Vid sista mättillfället låg deltagaren i konflikt med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Hade lunginflammation. I konflikt med en tandläkare om felopererad tand. Ständig värk. Fick veta att dottern fått diagnosen depression.

Närvaro i 12D 100%. Gått regelbundet på BDA- möten, 2 gånger i veckan. I siffror: MADRS från 12 till 12 och KEDS från 14 till 16. Börjat arbetsträna.

 

MINDRE FREKVENT DELTAGANDE I 12D OCH SPORADISKT MÖTESGÅENDE I BDA

 

                                                                           

Kvinna, 40 år. Diagnos utmattningssyndrom. Tar antidepressiv medicin. Sjukskriven. Prestationsinriktad, får skuldkänslor när hon lågpresterar. Kollapsade, tappade minnet, kunde inte fokusera. Närvaro i 12D 62%. Gått sporadiskt på BDA- möten. I siffror: MADRS från 33 till 22 och KEDS från 35 till 37.

 

                                                                            

Man, 49 år. Diagnos depression/ utmattningssyndrom. Tar antidepressiv medicin. Haft självmordstankar, 3 gånger samtalsterapi. Närvaro i 12D 81%. Gått sporadiskt på BDA- möten. I siffror: MADRS från 25 till 22 och KEDS från 21 till 20. 

 

                                                                            

Kvinna, 62 år. Diagnos depression. Tar antidepressiv medicin. Har haft depression hela livet. Utnyttjad sexuellt som barn. Haft självmordstankar. Dålig självuppskattning, dåligt egenvärde. Ingen tredje självskattning. Närvaro i 12D 62%. Gått sporadiskt på BDA- möten I siffror: MADRS från 30 till 24 och KEDS från 31 till 28.

 

VALT ATT INTE GÅ PÅ BDA- MÖTEN

 

                                                                             

Kvinna, 50 år. Diagnos utmattningssyndrom. Utförsäkrad. Tar inga mediciner, men har självmedicinerat med alkohol och utvecklat ett alkoholberoende. Närvaro i 12D 94%. Valt att inte gå på BDA- möten. I siffror: MADRS från 30 till 9 och KEDS från 31 till 15. 

 

                                                                             

Kvinna, 31 år. Diagnos depression, ångest. Provat antidepressiv medicin, men det fungerade inte. Använder homeopatsmedicin. Sjukskriven. Närvaro i 12D 100%. Valt att inte gå på BDA- möten. Utreds för annan sjukdom. I siffror: MADRS från 17 till 8 och KEDS från 26 till 21.

 

                                                                              

Kvinna, 49 år. Diagnos utmattningsdepression plus social fobi. Tar antidepressiv medicin. Sjukskriven. Kan känna ångest, oro, sorg och panik bland folk, men anser sig social. Närvaro i 12D 62%. Valt att inte gå på BDA- möten. I siffror: MADRS från 20 till 23 och KEDS från 24 till 28.

 

                                                                               

Kvinna, 45 år. Diagnos depression. Social utmattning, social fobi. Tar antidepressiva mediciner. Sjukskriven. Sover mycket, i övrigt apatisk. Svårt att läsa text. Närvaro i 12D 44%. Valt att inte gå på BDA- möten. I siffror MADRS från 28 till 29 och KEDS från 38 till 36.

 

 

 

 

 

Kontakt

Hans Lundberg

073 909 1818

© 2015 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode