Björn Arenander. 

Utbildare i arbetsplatsprogram mot psykisk ohälsa. Marknads och företagsekonom. Certifierad tränare i relationer och ledarskap. Internationellt certifierad beroende och anhörigterapeut. Tolvstegsveteran. 

Redan på 1980- talet använde vi som arbetade med den 12- stegsbaserade Minnesotamodellen ett program för tidig identifiering på arbetsplatsen och rehabilitering av personal inom näringslivet.

Programmets ursprung är det amerikanska EAP (Employee Assistance Program) mot alkohol och droger, anpassat efter svenska förhållanden. Detta program har senare anpassats till att gälla även psykisk ohälsa i USA. Det började med alkohol och droger..

När en forskargrupp i september 2015 lanserade Riktlinjer för Psykisk ohälsa på Arbetsplatsen för företagshälsan, ser vi likheten i metodik. Även de signaler chefen ska lära sig uppfatta från den berörde är likartade, även om det finns skillnader. 

Vi har mångårig erfarenhet av detta program, bl. a. har vi utbildat 400 chefer vid Astra Zenecas samgående. Då gällde det alkohol och droger, men programmet kan med en mindre anpassning användas mot utmattningssyndrom och depression.

Det finns ett förnekande inom företagssektorn när det gäller alkohol och droger, men även när det gäller psykisk ohälsa. Man vill inte se problemet, det är skrämmande, för jobbigt… Det gäller naturligtvis inte alla. Men det finns även en rädsla hos chefer att ta sig an problemet. Det ligger utanför hans eller hennes kompetens vilket skapar osäkerhet, rädsla för att en intervention kan röra upp nya problem, drar för mycket energi från arbetet, har inte tid etc.

Därför är det viktigt att göra det så okomplicerat som möjligt för chefen/arbetsledaren. Hon/han ska inte ställa diagnos. Det gör företagshälsovården.

Vi är vana vid att arbeta efter följande principer:

1.   Det skrivs en klar, tydlig policy och handlingsplan från företaget.

2.   Skapa ett skyddsnät

3.   Chefens ansvar och förhållningssätt. Stöd som leder till lösning av problemet.

4.   Chefens verktygslåda

5.  Omedelbara åtgärder och insatser

6.  Företagshälsovården ställer diagnos. 

7.  Chefen, företagshälsan och den drabbade möts. 

8.  Arbetsmiljö

9.   Uppföljning

10. Planering för snarast möjlig återgång till arbete

Om det är bättre för både individen och företaget att den drabbade inte går tillbaka till företaget eller arbetsplatsen, förhandlas fram ett avslut.

 

   

 

 

Kontakt

Hans Lundberg

073 909 1818

© 2015 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode